De meest bekende aanrechtbladen bestaan uit de houten, waarbij je onderscheid kan maken tussen gefineerde en echt houten bladen. De gefineerde bladen hebben een toplaag van fineer en dat is een heel dun laagje hout, van gelijkmatige dikte. Deze dikte kan variëren van +/- 0,6 mm tot enkele millimeters. De basis bestaat dan uit spaanplaat of vuren hout waardoor er kostenbesparend geproduceerd kan worden. De echt houten bladen zijn door en door van hetzelfde hout. Beide soorten kunnen worden gerepareerd echter licht het er geheel aan wat er aan de hand is. Krassen en andere beschadigingen zijn geen probleem, als er echter vocht onder een gefineerde spaanplaat houten aanrechtblad zit dan bestaat de kans dat dit doortrekt. Neem in iedere geval contact op met ons en/of stuur een foto van de beschadiging zodat wij u meteen van advies kunnen voorzien.
Graniet is een zuur stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit drie mineralen namelijk: kwarts, veldspaat en mica. De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component (ongeveer 50%). Het kwarts is meestal grijs, het veldspaat kan gekleurd zijn (crème, roze voor kaliveldspaat en (melk) wit voor plagioklaas) en de glimmers zijn meestal bruin of lichtgrijs van kleur. Dat geeft de karakteristieke kleuren aan graniet en maakt het een zeer harde materiaal. Er worden veel aanrechtbladen gemaakt van graniet (niet te verwarren met granito waar vroeger de aanrechtbladen en douchevloeren van gemaakt werden) Ondanks de hardheid kan graniet wel beschadigen door er wat op te laten vallen of iets erover heen te schuiven.
RVS is een bekend materiaal en de letters staan voor Roest Vast Staal welke in diverse gradaties bestaat. Goedkopere soorten kennen we van emmertjes in de badkamer en goedkopere closetrolhouders. Deze soorten zien er uit als RVS maar gaan toch roesten met teveel contact met water. De duurdere soorten worden gebruikt bij doucheputten en aanrechtbladen welke met contact met water niet gaan roesten. Alleen door krassen en gebruik van zeer sterke chemicaliën kan het gebeuren dat deze RVS gaat roesten. In dat geval is er echter wel wat aan te doen. Ook diepe krassen kunnen worden verwijdert.
Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezel versterkte kunststoffen maar ook steen en glas bedoeld. De vezels zorgen voor het overbrengen van trek krachten en het hoofdcomponent (vaak een kunststof) houdt de vezels samen en zorgt voor het overbrengen van druk krachten. Bekende vezels die in composieten verwerkt worden zijn glasvezel, aramide (zoals Twaron en Kevlar) en koolstofvezel. Daarnaast worden ook natuurlijke vezels als vlas of hennep in composieten toegepast. Bekende composieten zijn van kunststof als in aanrechtbladen of terras planken, maar ook steen, glas of aluminium wordt composiet genoemd. Diverse zaken kunnen mis gaan met composiet van scheuren, breuken tot krassen.
De laatste jaren is beton een snel opkomend materiaal voor wat betreft aanrechtbladen.Een aanrechtblad van beton bestaat uit cement en meestal enkele toevoegingen waardoor het werkblad een speciale uitstraling krijgt. Voor het produceren van een betonnen aanrechtblad wordt speciaal cement gebruikt, zodat het aanrechtblad stevig en duurzaam is. Door die stevigheid en gewicht komt het bij dit soort aanrechtbladen ook vaker voor dat ze scheuren of stukjes eraf gaan. Mail ons met een foto zodat wij u zo snel mogelijk kunnen helpen.
Aanrechtbladen repareren van diverse materialen is een specialistisch karwei en met name in de keuken gaat het snel mis met een mes of iets laten vallen; Wees gerust in 75% van de gevallen hoeft het aanrechtblad niet vervangen te worden. Of het nu om een houten, HPL, beton of granieten aanrecht gaat. Een aanrechtblad reparatie is veel voordeliger dan vervangen.